Werkgeluk! Need to have or nice to have?

Door deze corona crisis is er veel veranderd. We vallen terug op de basis bed, bad en brood. We werken vanuit huis, we gaan alleen de deur uit voor de boodschappen, een wandeling of een fietstocht. Als we anderen ontmoeten houden we 1,5 meter afstand, we geven geen handen en knuffelen niet meer met elkaar. Voor velen is het werk tijdelijk gestopt of misschien wel helemaal gestopt

Er lijkt wel een soort driedeling in de werkende maatschappij. De mensen die een baan hebben in de vitale beroepen. Zij werken en werken en zetten zich soms wel 200% in. Waarbij in de zorg het zelf vitaal blijven natuurlijk ook op de loer ligt. Dan hebben we de groep die werk heeft en zoveel mogelijk vanuit huis probeert te werken of waar het werk tijdelijk is gestopt. Werkgevers die dankzij de speciale regelingen gelukkig toch hun salaris kunnen doorbetalen. En dan de bedrijven, en met name het MKB en ZZP’ers, waar het best wel spannend is. Hoe komen we deze periode zo goed mogelijk door en hoe daarna?

De overheid doet er met het invoeren van de speciale maatregelen alles aan om voor iedereen de basishoeften mogelijk te maken. Dan gaat het om de behoeften zoals die zijn omschreven door Maslow in de lagen fysiek en zekerheid. Eten, drinken, een dak boven ons hoofd, gezondheid, werkzekerheid en veiligheid.

Ook ontstaan er mooie en creatieve initiatieven om elkaar te helpen. Er worden straatconcerten gegeven, musea kun je online bezoeken, verhuurders die hun huurders in deze barre tijden tegemoetkomen, mensen die hulp aanbieden in de vorm van een boodschap doen, gratis advies of Webinars die gegeven worden en nog veel meer. Zo ontstaat saamhorigheid.

En ook bij De Ommezwaai zijn we volop bezig om te kijken wat we wel kunnen doen. Onze opleidingen Doelgericht Coachen en Loopbaanprofessionals doen wij zoveel mogelijk online via video sessies. Bij de individuele coaching hebben we frequenter contact en doen we dan via app, mail, telefoon en videoconference. Gelukkig zijn er genoeg faciliteiten om dit goed te doen en kun je zowel plenair als in subgroepen gewoon aan de slag. Zowel wij als onze klanten leren hoe we hier zo goed mogelijk mee om kunnen gaan. Het levert ook heel veel mooie momenten op. We ontdekken het samen. Onze klanten stellen zich heel flexibel op en willen vooral doorgaan met hun persoonlijke ontwikkeling. Dat is best bijzonder als we kijken naar de Piramide van Maslow en kun je je voorstellen dat andere zaken voorrang  krijgen in deze bijzondere tijd.

Als we deze Piramide van Maslow koppelen aan onze Klaver 5 van werkgeluk. Dan zien we verschillen en ook zeker overeenkomsten. Daarover meer in de volgende blog “Is werkgeluk nog wel van deze tijd?”

Pin It on Pinterest

Open chat
Hulp nodig?
Hoi,
Kan ik je helpen?