Is werkgeluk nog wel van deze tijd?

Andere tijden zorgen ook voor andere behoeften. Het geluksgevoel speelt een belangrijke rol in ons leven. En nu lijkt het geluk te bestaan uit veel kleinere dingen. De zon die schijnt of een buurvrouw die naar je lacht. En juiste de grote zaken aspecten zoals je de gezondheid van jou en je dierbaren. Met name de elementen erkenning en zelfactualisatie lijken wat naar achter geschoven.

Zoals beloofd hierbij de koppeling van de Piramide van Maslow en onze klaver 5 werkgeluk model.

Klaver 5 van werkgeluk

Lichamelijke behoeften kunnen we direct relateren aan vitaliteit en gezondheid. Meer dan ooit hebben we behoefte aan gezond eten, voldoende sporten en een fijne woon- en werkomgeving. We creëren thuis een plek waar we kunnen werken, lesgeven, eten en chillen. Wat doe jij om gezond te blijven? Zorg voor een fijne werkomgeving thuis, neem regelmatig pauzes, ga wat meer naar buiten dan normaal en eet gezond.

Zekerheid sluit onder andere aan bij relaties en verbindingen. Welke overeenkomst heb je met je werkgever of opdrachtgever. Is je buffer groot genoeg om vanuit je reserve te kunnen leven? Heb je goed contact met je werkgever, collega’s, zakenpartners, leveranciers om te zaken goed te regelen? Maar ook autonomie speelt hierin een rol. Wellicht is het nu tijd om de financiële stand van zaken op te maken. Wat moet en wat kan? Welke maatregelen ga je treffen? Kijk ook eens wat breder naar de mogelijkheden op het gebied van werk? Wat zou je anders kunnen doen? Klik hier voor oefening om je vaardigheden op een rij te zetten.

Sociale behoefte komt op dit moment best onder druk te staan. De relaties en verbindingen die we nu in deze tijd onderhouden zijn via facetime, bellen, google hangouts, zoom, teams etc. Op deze manier vervullen deels de behoefte. Maar je dierbaren een knuffel geven of je collega een schouderklopje is er niet bij. Maak daarom meer complimenten dan je gewoonlijk doet of stuur eens een kaartje. Wil je van ons een leuke compliment kaart ontvangen, klik dan hier.

Erkenning en zingeving sluiten natuurlijk naadloos op elkaar aan. Er is in deze tijd veel onderling respect. We waarden allemaal de mensen in de zorg, de bouw, logistiek, supermarkten, bakkers, slagers, groente boers die doorgaan om te zorgen dat wij normaal kunnen functioneren. De gemeenten en het UWV zorgen dat mensen niet zonder inkomen zitten en menig ICT-afdeling zet zich volop in zodat wij allemaal thuis ons werk kunnen blijven doen. Super zinvol werk en hoe fijn is het om de erkenning daarvoor te krijgen.

Wat heb jij nodig om erkenning te krijgen? En wat heeft je collega nodig? Probeer bij het eerstvolgende gesprek dat je hebt met een collega of een klant vooral te luisteren en verdiepingsvragen te stellen om zo echt inzicht te krijgen in de situatie van de ander.

Zelfactualisatie is wellicht iets breder dan persoonlijke groei. Het staat in ieder geval op het hoogste punt en komt als laatste en speelt op dit moment wellicht een minder grote rol. En toch als we kijken naar persoonlijke groei is dit een zeer leerzame periode. We leren om te gaan met een stressvolle situatie. Waarbij we ons ook moeten realiseren dat dit niet voor iedereen is weggelegd. We leren structuur aan te brengen in de thuis werk situatie waarbij ook vaak de zorg voor de kinderen, ouders of een buurman of buurvrouw een rol speelt. En vergeet niet de technische aspecten die nu op ons bord komen. Welke onlinetrainingen kun jij nu volgen om beter te worden in je werk?

Werkgeluk! Need to have or nice to have? Hoe ga jij zorgen dat jij in deze nieuwe werkwereld gelukkig in je werk bent en blijft? Dit is een mooi moment voor bezinning.

Weet dat uit onderzoek blijkt dat werkgeluk rendeert altijd in goede en minder goede tijden.

Wil je dit te onderzoeken? Klik hier en vul dan de werkgeluk indicator in.

Pin It on Pinterest

Open chat
Hulp nodig?
Hoi,
Kan ik je helpen?