Is het verhogen van werkgeluk het ei van Columbus?

Betekent werkgeluk dat je gelukkig bent op je werk of dat werk bijdraagt aan het feit dat je gelukkig bent. Geluk is een gevoel dat niet altijd kan worden onderbouwd met feiten.

Zo wordt er ook steevast beweerd dat mensen die een relatie hebben gelukkiger zijn. Terwijl ik ook heel veel gelukkige singles om me heen zie en ook stellen waarvan ik inschat (ja het is een aanname niet gestoeld op feiten) dat ze niet 100% gelukkig zijn. Maar goed even terug naar het werkgeluk.

Werkgeluk verbetert de prestaties van werknemers. Uit onderzoek blijkt dat gelukkige medewerkers productiever zijn, minder ziek, meer dienstverlenend. Bovendien is er minder verloop onder gelukkige medewerkers. Gezien de (komende) krapte op de arbeidsmarkt zou het verhogen van werkgeluk voor succesvolle ondernemingen weleens het ei van Columbus kunnen zijn.

Uit onderzoek van Rath en Harter blijkt het geluksgevoel wordt beïnvloed door een vijftal levensgebieden.

  •        Het werkgeluk gaat over het fijn en zinvol vinden van hetgeen je dagelijks doet op je werk.
  •        Het hebben van de waardevolle relaties en liefde in je leven. Het sociale geluk speelt een belangrijke rol.
  •        Daarbij is het financiële geluk een onderdeel dat helpt om gelukkig te zijn. Dat wil niet zeggen dat je rijk moet zijn maar wel op een normale manier rond kan komen.
  •        Om dit alles te kunnen is het fysieke en mentale geluk een belangrijk aspect. Heb je genoeg energie en ben je relaxed om dagelijks te kunnen functioneren.
  •        Als laatste is het onderdeel uitmaken van een groter geheel. Het “community” geluk.

Om op alle vijf gebieden voldoende geluk te ervaren is wellicht een utopie maar niet onmogelijk. Het is mooi als je op een aantal van deze levensgebieden voldoende geluk ervaart.

Weer even terug naar werkgeluk. Wat zijn de onderdelen die de mate van werkgeluk bepalen? Onderstaand geluksschema geeft weer op welke onderdelen je jouw werkgeluk kunt verhogen. Check maar eens wat voor jou klopt en waar je nog wat te doen hebt.

Lees dan vooral mijn volgende blog over de inspirerende werkomgeving.

Ga je gerust op zoek naar je eigen ei van columbus.

Jacqueline 

Pin It on Pinterest

Open chat
Hulp nodig?
Hoi,
Kan ik je helpen?