Het effect van een compliment!

Het krijgen van een compliment werkt, dat is allang een feit. Dat we dit niet automatisch doen blijkt wel uit het feit dat we een nationate complimentendag organiseren. En is één dag per jaar eigenlijk wel genoeg?

Wat doet een compliment nu precies en hoe kunnen we daar het optimale uithalen. Stel je hebt medewerkers vol zelfvertrouwen, meer plezier, hogere productiviteit, betere prestaties, gevoel van waardering, meer creativiteit en meer energie. En dat alles is binnen handbereik door het regelmatig geven van complimenten.

Hoe geef je een goed compliment en misschien nog wel belangrijker hoe ontvang je er één.

Eerst maar even hoe geef je een compliment. Waar moet deze aan voldoen.

  1. Een goed compliment is eerlijk en oprecht
  2. Complimenteer op een manier zoals dat bij jou past
  3. Denk ook aan hoe het bij de ander kan passen
  4. Wees duidelijk waarom je het compliment geeft

Hoe ontvang je een compliment?  Dat is simpel:

Zeg: Dank je wel! En wees trots.

En wat kun je dan verder met een compliment. Bedenk welke kwaliteit gecomplimenteerd is en bouw deze kwaliteit verder uit. Weten waar je goed bent, maakt dat je beter functioneert en met meer plezier.

Zorg ervoor dat je regelmatig complimenten geeft of krijgt. Denk er dus regelmatig over na waarmee je een collega, vriend of geliefde mee kunt complimenteren en doe dat ook.

De volgende keer als je denkt, jeetje wat kan die persoon toch ontzettend goed presenteren, wat heeft hij een mooi overhemd aan of heeft een collega een prachtig projectplan gegeven. Laat het niet bij denken maar zeg het ook en geeft een compliment.

Heel veel succes. Ik weet zeker dat jullie het kunnen …

Jacqueline   

Pin It on Pinterest

Open chat
Hulp nodig?
Hoi,
Kan ik je helpen?