De inspirerende werkomgeving

In mijn vorige blog heb ik je vertelt over de werkgeluk indicatoren. Dit is natuurlijk een grove schets. Je kunt jouw eigen indicatoren daarbij leggen om het plaatje compleet te maken.

Een van de indicatoren die een rol spelen voor je werkgeluk is een inspirerende werkomgeving. Misschien nog wel het meest onderschatte element van werkgeluk. Nog altijd vindt 45% van de werknemers de werkplek niet inspirerend. Er is wel een trend ingezet door Google, Apple en Microsoft. Zij zijn de voorlopers als het gaat om inspirerende en wat afwijkende en innovatieve werkplekken. Innovatie is wat de drie ondernemingen ook bindt.

Wellicht een voorbeeld wat dichter bij huis is de gemeente Hollands Kroon. Naast het feit dat zij werken op basis van zelfsturende teams hebben zij ook hun nieuwe stadhuis=werkplek voor de medewerker geheel nieuw ingericht. Bij Hollands Kroon werken 350 medewerkers die allemaal samen in het Kroondomein. Een gebouw dat gericht is op activiteit gerelateerde werkplekken in plaats van persoonsgebonden. Bovendien werd het thuiswerken veel meer gestimuleerd waardoor het Kroondomein meer en meer een ontmoetingsplaats wordt.

De informele aanpak levert de gemeente ook concrete resultaten op: zo is het aantal bezwaarschriften met een kwart gedaald, omdat ambtenaren langs gaan bij mensen voordat de bezwaarprocedure wordt opgestart. Hansen: “De aanpak levert bovendien veel goodwill op. Wij zeggen niet voor niets: wij zijn er voor de inwoners en niet andersom.  

De reacties op de herinrichting zijn ondertussen vrijwel unaniem positief. Hansen: “Ik heb nog van niemand gehoord dat ze het gebouw niet oké vinden. Integendeel, iedereen is laaiend enthousiast. Gekscherend zeggen we weleens tegen elkaar: we hebben nu zo’n mooi gebouw, dat mensen straks niet meer liever thuis willen werken.”

In dit artikel kun je meer lezen over deze transitie die Hollands Kroon.

Laat je inspireren en kijk wat je zelf kunt doen om er je werkomgeving inspirerend te maken.

Jacqueline 

Pin It on Pinterest

Open chat
Hulp nodig?
Hoi,
Kan ik je helpen?