Netwerken is voor ondernemers een regelmatige bezigheid. Waarom doen ze dat en wat levert een goed netwerk hen dan op? Ze doen het om hun bedrijf te presenteren, vaak ook om te checken of de boodschap die zij brengen duidelijk is en of het ook datgene is dat de klant wil. Het levert hen dus informatie, samenwerkingspartners, opdrachten, kennis, advies en de mogelijkheid om te sparren met andere ondernemers. Ondernemers ervaren netwerken als een onderdeel van hun werk. Het grootste deel van de werknemers kijken daar nog altijd anders naar. Er wordt wel genetwerkt. Dat is meestal onder professionals met hetzelfde vakgebied. Denk aan financials, HRM professionals of managers. Zij bezoeken regelmatig congressen of beurzen, houden hun kennis bij door trainingen te volgen of zijn aangesloten bij een branchevereniging.

Waarom is netwerken voor iedere medewerker belangrijk. Uit marktonderzoek blijkt dat circa de helft van de baanveranderaars een baan vindt via het eigen netwerk. Dit zijn niet altijd collega’s maar kunnen ook kennissen, vrienden of familie. Netwerken is niet alleen van belang bij het vinden van een externe baan ook een nieuwe functie binnen je eigen organisatie begint vaak bij een contact met een andere collega die je verder kan en wil helpen.

Realiseer je ook dat de toekomstige arbeidsmarkt flexibiliteit, creativiteit en kritisch denkvermogen van je vraagt. Skills die je zeker kunt ontwikkelen als je nu start met netwerken en ontdekt wat de behoefte van de werkgever is.

Welke stappen zet je en welke aandachtspunten zijn er als je nu echt wilt beginnen met netwerken.

  • Zorg dat je zichtbaar bent. Dit kun je online doen door je profiel op LinkedIn aan te maken, bij te houden, regelmatig posts te liken of delen en actief nieuwe connecties te benaderen.
  • Kijk welk intern netwerk er wordt gebruikt bij jouw organisatie. Dit zijn vaak netwerken als bijvoorbeeld Yammer of Intranet en doe actief mee.
  • Netwerken kost ook tijd dus als je goed wilt doen, focus je dan op een of twee netwerken.
Wil je alle netwerkstappen en tips over netwerkevents ontvangen via de mail dan even naar … klik hier.  Voor nu heel veel succes. In zie je uitnodiging op LinkedIn wel verschijnen ;-). 
 

Pin It on Pinterest