Netwerken is voor ondernemers een regelmatige bezigheid. Waarom doen ze dat en wat levert een goed netwerk hen dan op? Ze doen het om hun bedrijf te presenteren, vaak ook om te checken of de boodschap die zij brengen duidelijk is en of het ook datgene is dat de klant wil. Het levert hen dus informatie, samenwerkingspartners, opdrachten, kennis, advies en de mogelijkheid om te sparren met andere ondernemers. Ondernemers ervaren netwerken als een onderdeel van hun werk. Het grootste deel van de werknemers kijken daar nog altijd anders naar. Er wordt wel genetwerkt. Dat is meestal onder professionals met hetzelfde vakgebied. Denk aan financials, HRM professionals of managers. Zij bezoeken regelmatig congressen of beurzen, houden hun kennis bij door trainingen te volgen of zijn aangesloten bij een branchevereniging.

Waarom is netwerken voor iedere medewerker belangrijk. Uit marktonderzoek blijkt dat circa de helft van de baanveranderaars een baan vindt via het eigen netwerk. Dit zijn niet altijd collega’s maar kunnen ook kennissen, vrienden of familie. Netwerken is niet alleen van belang bij het vinden van een externe baan ook een nieuwe functie binnen je eigen organisatie begint vaak bij een contact met een andere collega die je verder kan en wil helpe

Realiseer je ook dat de toekomstige arbeidsmarkt flexibiliteit, creativiteit en kritisch denkvermogen van je vraagt. Skills die je zeker kunt ontwikkelen als je nu start met netwerken en ontdekt wat de behoefte van de werkgever is.

 

Welke stappen zet je en welke aandachtspunten zijn er als je nu echt wilt beginnen met netwerken.

 • Zorg dat je zichtbaar bent. Dit kun je online doen door je profiel op LinkedIn aan te maken, bij te houden, regelmatig posts te liken of delen en actief nieuwe connecties te benaderen.
 • Kijk welk intern netwerk er wordt gebruikt bij jouw organisatie. Dit zijn vaak netwerken als bijvoorbeeld Yammer of Intranet en doe actief mee.
 • Netwerken kost ook tijd dus als je goed wilt doen, focus je dan op een of twee netwerken. 

Wil je alle netwerkstappen en tips over netwerkevents ontvangen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Voor nu heel veel succes.
In zie je uitnodiging op LinkedIn wel verschijnen ;-).

 • Denk na over wat jouw specialiteit is en waar jij andere mee zou kunnen helpen of advies geven.
 • Sluit je aan bij projectgroepen die jouw expertise kunnen gebruiken. Plaats ook over dit project regelmatig update op jouw online netwerken.
 • #durftevragen en plaats datgene waar je naar op zoek bent of wat je wilt weten.
 • Schrijf je in voor nieuwsbrieven, LinkedIn groepen of facebookpagina’s die jouw interesse hebben.
 • Bezoek regelmatig een event waar je andere werknemers kunt ontmoeten. Denk daarvoor ook eens buiten de gebaande paden. Ga bijvoorbeeld naar een bijeenkomst in je gemeente die gaat over een vakgebied dat niet direct de jouwe is maar wel je interesse heeft.
 • Realiseer je dat op netwerkbijeenkomsten iedereen voor hetzelfde komt en je dus gerust mag aansluiten bij een gesprek.
 • Volg eventuele afspraken die je maakt binnen 24 uur op, nodig ze uit voor jouw netwerker en volgt het ook weer op.
 • Geniet vooral van de mooie gesprekken die je voert met anderen waar je ook weer waardevolle informatie en kennis uithaalt.

Wil je direct aan de slag en ben je benieuwd waar je terecht kunt, kijk eens op de volgende websites of social media.

 • De dag van de mobiliteit. Een andere baan voor 1 dag.
 • Open Coffee. Een maandelijkse bijeenkomst voor professionals die zowel zelfstandig werken als in loondienst. Kijk op de site waar een Open Coffee is bij jou in de buurt.
 • Omdenken. Ga eens anders naar de situatie kijken en gun jezelf de verandering.
 • Een netwerk voor 45+ en werkzoekend. Zij organiseren regelmatig bijeenkomsten.
 • Ga naar de jaarlijkse Carrièrebeurs in Utrecht op 17 en 18 november a.s.

Er zijn genoeg opties dus stop met mijmeren en ga over tot actie.
Vind je het lastig om alleen te gaan dan neem toch een leuke collega, vriend of vriendin mee.

Ik wens je in ieder geval heel veel netwerk plezier.

Jacqueline

Pin It on Pinterest