Drie maal drie is vier
Wiede wiede wie en twee is negen
Richt de wereld in wiede wiede wie naar mijn eigen zin

De wijsheid van een meisje van 12. Een heel eigenwijs meisje waar wij wel wat van kunnen leren. Natuurlijk heb ik het over Pippi Langkous. Wat een bravour en authentiek kind. Een superleuke serie vond ik dat en na het kijken van een aflevering werd ik er zelf ook altijd een beetje rebels van. Hoe rebels ben ik nu eigenlijk? Toch minder dan toen. Hoe komt dat dan? Je gaat je aanpassen aan wat anderen van jou verwachten. Bijvoorbeeld je ouders die willen dat je een bepaalde opleiding gaat volgen omdat het een soort familie traditie is. Er wordt verwacht dat jij de zaak van je ouders overneemt. Maar heb je daar ook zin in. Je leidinggevende vindt dat je het toch iets anders zou moeten doen. Zonder jou te vragen waarom je het juist zo doet.

En hoe reageer je dan? Vraag je allereerst eens af wat je er zelf van vindt.

  • Word je blij van de situatie? 
  • Wat leer je van de feedback of verwachting van de ander? 
  • Doe je het voor jezelf of doe je het voor de ander? 
  • Ga je aan jezelf twijfelen? 
  • Of word je juist opstandig? 

Als je deze vragen aan jezelf stelt, geef dan eerlijke antwoorden en bekijk de situatie dan nog eens met andere ogen. Zou je het ook zo doen als je het zelf voor het zeggen had. Zo ja ga dan fijn verder. Leer van de ander maar vorm wel je eigen mening.

Is het niet het geval wees dan eens rebels en doe iets wat de ander niet verwacht. Sterker nog, doe iets wat je zelf eigenlijk ook niet verwacht. En kijk dan eens wat voor energie dit geeft en hoe je je daarbij voelt. En als je lastig vindt om te ontdekken wat zo’n stap zou kunnen zijn. Laat je dan inspireren door Pipi (klik hier voor een oude aflevering).

Wil je na het kijken van deze aflevering eens lekker rebels kletsen maak dan geheel vrijblijvend een afspraak met ons. Doe eens gek en bel of mail ons. 

Succes Jacqueline

Pin It on Pinterest